Як правильно вибрати ноутбук?

Є сотні, тисячі моделей ноутбуків. Як серед них вибрати той, який потрібен саме Вам. Наперед скажемо, що це досить тяжке завдання, і його повинні виконати тільки Ви а ми в цьому Вам допоможемо.

Ноутбук – зручний засіб зв’язку в мережі інтернет і роботи з документами в будь-якому місці, перегляду фільмів, ігор, де б ви не знаходилися. Це і є головна відмінність від настільних персональних комп’ютерів.

При купівлі ноутбука перш за все слід вирішити, для яких цілей він потрібний:

1.  Для роботи з документами підійдуть найдешевші ноутбуки. Вони не громіздкі, важать не більше 2х-3х кілограмів і їх зручно покласти на коліна. Це бюджетні ноутбуки.

2.  Розваги. Для ігор і перегляду фільмів підійде ноутбук середньої цінової категорії. Такі ноутбуки зазвичай мають більший розмір екрану і велику продуктивність.

3.  Ігри. Щоб пограти в найсвіжіші ігри потрібно потужну відеокарту, зручний тачпад і клавіатуру. Це ігрові ноутбуки.

4.  Бізнес. Ноутбуки бізнес-класу відрізняють легшою вагою, ємкою батареєю, високою продуктивністю, високою якістю збірки і надійністю. Зазвичай такі ноутбуки купують бізнесмени і менеджери середньої ланки.

5.  Іміджеві ноутбуки Це ноутбуки із стильним дизайном.

6.  нетбуки Невеликі розміри дисплею, непотужна графічна відео плата, відсутність DVD-RW дозволяють використовувати нетбуки лише для серфінгу в інтернет.

7.  Заміна ПК. Найпотужніші ноутбуки – робочі станції. Мобільна робоча станція повністю може замінити настільний ПК, оскільки має великий дисплей, потужний процесор і відеокарту

ноутбукціна, у.о.дисплейпроцесорОперативна пам’ятьЖорсткий дискВідеосистемаКомунікаційні засобиінтерфейсні розємичас роботиВиробник
1Бюджетний 450-60014”, 15.6”одно або двоядернийвід 2Gbвід 250 GbIntel GMA 4500Mвебкамера, мікрофон, модем, мережева карта, безпровідна Wi-Fi  мережева карта, інфрачервоний, Bluetooth, Card-readerUSB, PCMCI, S-Video, HDMI, VGA, DVI2-3 годAcer, Samsung, HP, Asus.
2Ноутбук середньої цінової категоріївід 60014”, 15.6”, 17”двоядернийвід 2Gbвід 250 GbHD 4330 і HD 3650, HD 3870 і 4670, 4650, GeForce  130M і 9600, GT 240M2-3 годSamsung, Asus, Dell, HP, LG, Toshiba
3Ігровий від 100015.6”, 17”дво або багатоядернийвід 3Gbвід 250 GbnVidia GTX 280M и 9800 GTX, ATI HD 4870 и 48502-3 годSamsung, Asus, Dell, HP, Toshiba, SONY.
4 бізнес-класвід 600від 10”двоядернийвід 2Gbвід 250 GbIntel GMA 4500M чи краща3, 6 і більшеHP, SONY, Samsung.
5іміджевийвід 60014”, 15.6”, 17”дво або багатоядернийвід 2Gbвід 250 GbIntel GMA 4500M чи кращаSONY, Apple, Asus, Dell, HP, Toshiba.
6ультра портативний (нетбук)315-4507”-11.6”одно або двоядернийвід 1Gbвід 80 Gbi945GSE, Intel US15WAcer, Asus, Dell, HP, Toshiba, Samsung

При виборі ноутбука слід звертати увагу на його технічні характеристики. Що складає продуктивність ноутбука:

– Процесор Більшість процесорів для ноутбуків виробляють компанія Intel і AMD. Головна їх відмінність від процесорів ПК – енергозбереження, що подовжує час автономної роботи без заряджання. Частота процесора. В старих моделей переносних комп’ютерів вона може варіюватися Мгц (мегагерцами) і ГГц (гігагерцами) – в нових. Бажано купити ноутбук з новим дво ядерним процесором або багато ядерним. Але якщо вибирається ноутбук лише для роботи з документами, то можна обійтися і 1-2ГГц одно ядерного процесора. Процесор в ноутбуку, та і в будь-якому комп’ютері, це головний пристрій обробки інформації, і від нього залежить на скільки швидко ноутбук обдумуватиме завдання, які ви йому поставите.

– Оперативна пам’ять У більшості ноутбуків об’єм оперативної пам’яті рівний 2Gb. Велика оперативна пам’ять має на увазі меншу витрату батареї і прискорення роботи всієї оперативної системи ноутбука. Тому, розумно не економити на оперативній пам’яті. – Відеосистема У неї входять: відеокарта і дисплей. У ультра портативні нетбуки зазвичай ставлять екрани від 7-14” для зменшення габаритів виробу і слабенькі відеокарти. Але бізнес і ігрові ноутбуки оснащені сучасними відеокартам, що дозволяють грати навіть в найсучасніші ігри.

– Жорсткий диск Точно так, як і з оперативною пам’яттю – чим більше, тим краще, адже об’єм сучасних вінчестерів мало впливає на енергоспоживання.

– мультимедійні та комунікаційні засоби До  мультимедійних засобів відносяться веб камера і мікрофон До комунікаційних засобів відносяться: модем, мережева карта, Bluetooth. На сьогоднішній день кожен ноутбук обладнаний Wi-Fi системою безпровідного доступу в інтернет, так само, як і системою безпровідної передачі даних Bluetooth. Також є всілякі інтерфейси USB, роз’єми для монітора, роз’єм PCMCI карти, Card-reader для всіляких типів flash карт. Взагалі чим більше цих інтерфейсів і технологій тим краще, ні коли не знаєш що згодиться, але і переплачувати за ці речі не потрібно, необхідно перед покупкою все зважити. Також сучасні ноутбуки оснащені різними виходами (наприклад, цифровий DVI).

Тепер поглянемо на ноутбук не з точки зору технічних характеристик, а з зовні:

1. Клавіатура має бути зручною. Форма клавіш – відповідна для ваших пальців. Розташування клавіш – зручне. Для людей які багато працюють з цифрами увагу слід звернути на наявність цифрової клавіатури. Якщо вибрати клавіатуру (у ноутбуку) з темними символами на світлому фоні, то букви будуть помітніші в приміщеннях з недостатнім освітленням, у випадках навпаки гірше, але це на любителя, тут треба самому приглядатися і вибирати.

2. Вага і розмір ноутбука. Оскільки ноутбук – це переносний комп’ютер, тому його перенесення не повинне доставляти незручності. Сучасні моделі ноутбуків не перевищують 1,5-3 кг Купіть спеціальний кейс для транспортування ноутбука (подбайте, аби кейс був товстостінним і захищав ноутбук від падінь; вибирайте кейс з додатковими кишеньками для дисків, флешок і мишки (якщо вам зручніше працювати з мишею) і так далі). Повнорозмірний ноутбук може повністю замінити ПК, але його вага може досягати навіть 5кг, тут потрібно вибирати те що оптимально Вам личить.

3. Корпус – захист ноутбука від зовнішніх дій. Надійним варіантом матеріалу корпусу – алюмінієвий сплав. Але можна купити ноутбук і з пластика. Він прослужить довго, якщо дбайливо з ним звертатися.

4. Батарея. Перед покупкою ноутбука поцікавтеся тривалістю часу роботи ноутбука. Немає сенсу купувати ноутбук із слабкою батареєю. Бажано придбати додаткову батарею, щоб ноутбук не розрядився в непідходящий час.

5. Дисплей (екран). Дисплей має бути великим, на нім мають бути добре помітні букви, знаки, цифри. Сучасні ноутбуки мають властивості змінювати дозволи, контрастність і перенесення кольорів зображення.

6. TouchPad (тачпад) – сенсорна панель (знаходиться нижчим за клавіатуру). Використовується в ноутбуках замість миші. Досить провести по ній пальцями, аби управляти курсором. «Кликати» можна по самій панелі, або кнопками нижче (ліва кнопка і права кнопка). TrackPoint – пристрій позиціювання. Зазвичай виглядає, як червона кнопочка в центрі клавіатури. Вона зручна тим, що не потрібно прибирати руки з клавіатури. Але краще купувати безпровідну мишу для ноутбука. І в дротах плутатися не треба, і мишею можна управляти, де зручно. Правда, раз в декілька місяців доведеться купувати батареї. Або один раз купити батареї-акумулятори і зарядний пристрій до них.

7. Важливу роль грають порти вводу/виводу (usb). Чим більше входів на ноутбуку, тим більше пристроїв можна підключити: стільниковий телефон (також можна підключати через Bluetooth, IrDA-инфракрасный порт), флешка, веб-камера, мікрофон, додаткові стерео-динаміки, принтер і так далі

Загалом, вибір ноутбука – справа покупця. Комусь сподобається матова або глянсова поверхня ноутбука, помітний дизайн, комусь легка вага і хороше співвідношення ціни і якості. Але запам’ятаєте, хороший ноутбук повинен в собі поєднувати потужність, стиль і елегантність.

?

Поділитись

Опубликовать в LiveJournal

1 коментар


  1. мені сподобалась стаття, корисна, а головне цікава … 😉 так тримати

    Відповіcти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *